Despre Asigurarile de Garantii

Despre Asigurarile de Garantii

In anul 2009 a avut loc schimbarea cadrului legislativ in domeniul achizitiilor publice, respectiv, in conformitate cu dispozitiile HG nr. 834 / 2009, pentru modificarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Astfel, garantiile emise de societatile de asigurare au fost integrate expres in categoria instrumentelor de garantare acceptate pentru depunerea ofertelor in cadrul procedurilor de achizitie publica (garantia de participare), precum si de incheiere si derulare a contractelor de achizitie publica (garantia de buna executie).

Astfel, unul dintre cele mai noi produse dezvoltate de Gothaer Asigurari Reasigurari sunt Asigurarile de Garantii. Impulsionati de noul cadru legislativ favorabil, am creat acest tip de serviciu pentru tine si afacerea ta. Cu scopul de a veni in intampinarea nevoilor de finantare si de dezvoltare a afacerii tale, Gothaer iti ofera un instrument de garantare avantajos, care te ajuta in castigarea si derularea contractelor obtinute, iti sustine libertarea financiara si te protejeaza impotriva cererilor nefondate ale beneficiarilor garantiei.

Ce sunt asigurarile de Garantii?
  • Un angajament scris intre trei parti: Asigurator (Gothaer Asigurari Reasigurari), Asigurat (tu, clientul Gothaer), Beneficiar (Autoritatea contractanta organizatoare a licitatiei/achizitiei publice). Prin acesta, Asiguratorul garanteaza indeplinirea obligatiilor contractuale asumate de catre Asigurat fata de Beneficiar si se angajeaza sa despagubeasca Beneficiarul, in conditiile in care Asiguratul se face vinovat de neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor garantate.
  • Alternativa la garantiile bancare, fiind echivalenta cu angajamentele de plata bancare, dar prezentand, in schimb, numeroase alte beneficii.  Beneficiile Asigurarilor de Garantie vs. Scrisoarea de Garantie Bancara
  • Instrumentul de garantare care prezinta un risc redus pentru asigurat deoarece plata este conditionata de dovada neindeplinirii de catre asigurat a unei obligatii contractuale.
De ce ai nevoie de o Asigurare de Garantie?
  • Asigurarile de Garantie oferite de Gothaer sunt destinate persoanelor juridice care doresc sa participe la licitatiile/achizitiile publice din Romania pentru obtinerea contractelor de lucrari, furnizare produse sau servicii.
  • Daca intentionezi sa participi la o procedura de achizitie publica, este bine sa stii care sunt situatiile in care Asigurarea de Garantie reprezinta pentru tine nu doar solutia necesara, ci si cea mai avantajoasa:
  • Participi la o procedura de atribuire pentru un contract de achizitie publica sau tocmai ai castigat o astfel de licitatie;
  • Ai nevoie de lichiditati pentru activitatile curente ale afacerii tale si nu doresti blocarea acestora la dispozitia beneficiarului sau a bancii;
  • Iti doresti o alternativa la Scrisoarea de Garantie Bancara, avand in vedere atat accesul limitat al companiilor la acest instrument de garantare, cat si dezavantajele pe care le presupune;
  • Iti doresti sa fii protejat impotriva cererilor nefondate sau abuzive ale beneficiarului.